Z Jenerasyonu ve İş Hayatındaki Önemi
Z JENERASYONU NEDİR?
Y kuşağından sonra, ALFA kuşağından önce gelen bireysel, sorgulayıcı, çözüm odaklı ve bilgiye kolay ulaşımından dolayı çabuk sıkılan bir kuşak olarak akıllarda yer almaktadır. 1997- 2015 yılları arasında doğan kişilerden oluşan bu kuşak teknolojinin gelişimiyle de internet üzerinde çabuk sosyalleşen özellikleri ile çok dikkat çekmektedir. Bu teknoloji kullanımı sayesinde toplumsal olaylara, çevreye, teknolojinin gelişimine, ekonomiye, küresel sorunlara daha hakim ve bunların çalışma hayatına etkilerini de daha hızlı gören bir nesildir.
Z JENEREASYONUNUN İŞE ALIMINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
Z kuşağının beklentileri günümüzdeki İnsan Kaynakları uzmanları tarafından, kendilerini özgürce ifade edebildikleri, sorgulayabildikleri, kendilerini sadece tek bir yönde değil bir çok yönde geliştirebildikleri ve hiyerarşiden uzak olarak belirtiliyor. Motivasyonu yüksek ve girişimci ruhları olan bu nesil ilerleyen dönemlerde çok büyük girişimcilerin yetişeceğinin bir habercisi bununla birlikte kuşağın var olan bu ruhuna hitap etmekten çekinilmemesi gerektiğini söylemeliyim.
Daha önceki nesillere göre kaynaklara ulaşımı daha hızlıdır, yani baktığımızda çevrimiçi dünyaya doğan bir nesil ile çalışıyoruz. Geleneksel şirketlerin bu kuşak ile çalışma imkanı sağlamaları için ortak bir zemin oluşturmaları gerekmektedir.
Bu kuşak sadece çalışmak değil, çalışırken eğlenmek, bilmediklerine kolaylıkla ulaşmak istiyor ve teknolojinin etkisiyle de hızlı öğrenen ve gelişimi daha hızlı gösteren bireyler yetişiyor.
Peki bizler bu Z jenerasyonu ile çalışırken neler yapmalıyız?
-Yaptıkları işin takdir edilmesi onların alacakları diğer sorumlulukların habercisidir, bulundukları projelerde takdir edilmek onların sorumluluk bilincini de geliştirecektir. Eğer yaptıkları herhangi bir iş ya da projede yanlışları var ise nedenleriyle onlara göstermelisiniz. Çünkü sorgulamayı seven bu nesil yanlışlarını da sadece bir söylemle kabul etmeyecek ve sorgulayacaklardır. Bu noktada onları ikna etmeniz gerekecektir.
-Liderliğe açık olan bu jenerasyonda onlara liderlik vasfını yaşayabilecekleri pozisyonlar açmalıyız, şuan bir çok firmanın gençlere özel fırsatlar açılmıştır ve bu vasıflarını geliştirebilecekleri fırsatlar bulunmaktadır.
– Önemsendiklerini hissetmek onlar için çok önemlidir. Bulundukları projelerde kendilerini gösterebilecekleri iş tanımlarını alarak başardıklarını hissetmek ileride güzel işler yapmalarına çok büyük etkiler yaratacaktır.
-Terfi bazlı çalışmalar yerine gelişime odak alan yatay kariyer planlar, alışılagelmiş eğitimler yerine de sosyal paylaşım ve teknolojiyi ele alan eğitimler yapılmalıdır. Yaşanılan pandemi süreci içerisinde birçok Z bireyi online eğitimlere boğulmuş ve onlarla iç içe olmuş durumdadır. Bu da göz önüne alınarak onları farklı yönlerde geliştirebilecek eğitimler yer verilmelidir.
-Y kuşağında bulunan bireyler kadar aidiyetler yüksek değildir, ama çalıştıkları markaya da sahip çıkan bir nesil ile çalışma fırsatı yakalayabilirsiniz, bunun yanı sıra yenilikçi olmayan, kendine yenilemeye özen göstermeyen, Z kuşağının bireysel ihtiyaçlarına yanıt vermeyen bir marka ya da firma ile çalışmak onları geriye atacaktır.
Son olarak, Peterson’ın çalışmasına göre bu kuşak takım çalışmasından ziyade yalnız çalışmayı tercih ediyor. Bir danışman yerine kendilerinin öğrenip eğer bir sorun çıksa dahi kendilerinin deneyimlemek istedikleri bir çalışma ortamı onlar için daha verimli olacaktır. Bunların ışığında, Z kuşağının çalışma hayatında bulundukları çalışma ort